Psihoterapia cognitiv-comportamentală pune un accent deosebit pe rolul factorilor cognitivi în înțelegerea și modificarea comportamentului subiecților. Este o terapie care vă poate ajuta să vă gestionați problemele schimbând modul în care gândiți și vă comportați.
Psihoterapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe provocarea manifestării distorsiunilor cognitive și schimbarea acestora (de exemplu, gânduri, credințe și atitudini) și comportamentelor, îmbunătățirea reglării emoționale și dezvoltarea unor strategii personale de coping care vizează rezolvarea problemelor curente.
Psihoterapia cognitiv-comportamentală este o abordare de termen scurt, orientată pe scop și focusată pe problemele imediate cu care se poate confrunta o persoană care începe intervenția psihologică. Este o abordare flexibilă, individualizată, ce poate fi adaptată unei game largi de persoane.
Psihoterapia cognitiv-comportamentală se bazează pe combinarea principiilor de bază din psihologia comportamentală și cognitivă. Este diferită de abordările istorice ale psihoterapiei, în sensul că terapia cognitiv comportamentală este o formă de terapie „concentrată pe probleme” și „orientată spre acțiune”. Rolul terapeutului este de a ajuta clientul să găsească și să practice strategii eficiente pentru a aborda obiectivele identificate și pentru a atenua simptomele tulburării. Psihoterapia cognitiv-comportamentală se bazează pe credința că distorsiunile gândirii și comportamentele dezadaptative joacă un rol în dezvoltarea și menținerea multor tulburări psihologice și că simptomele și suferința asociată pot fi reduse prin predarea unor noi abilități de procesare a informațiilor și mecanisme de adaptare.
Scopul terapiei cognitiv-comportamentale nu este de a diagnostica o persoană cu o anumită boală, ci de a privi persoana în ansamblu și de a decide ce poate fi modificat. Scopul terapiei cognitiv-comportamentale este de a-i învăța pe oameni că, deși nu pot controla fiecare aspect al lumii din jurul lor, ei pot prelua controlul asupra modului în care interpretează lucrurile din mediul lor.
Este cel mai frecvent folosită pentru a trata fobiile, tulburările anxioase generalizate, depresia, agorafobia și atacurile de panică, problemele legate de consumul de alcool și dependența de droguri, tulburările legate de jocurile de noroc patologice și problematice, dependenta de internet (nouă tulburare clinică care provoacă probleme relaționale, ocupaționale și sociale), problemele de furie, tulburarea bipolară, tulburările obsesiv-compulsive, tulburările hipocondriace, în alte tipuri de cazuri dificile: parasuicid, suicid, tulburări ale conduitei alimentare, în cazul crizelor psihologice, problemele conjugale în cazul cuplului și familiei aflate în situație de criză, în cazul tulburărilor de personalitate, dar poate fi utilă și în cazul altor probleme de sănătate mintală și fizică. De asemenea, terapia cognitiv-comportamentală, vă ajută sa puteți face față următoarelor situații: dureri cronice sau boli grave, divorț sau despărțire, durere sau pierdere, insomnie, stimă de sine scăzută, probleme relaționale și managementul stresului.
În cadrul demersului terapeutic voi juca un rol activ, obiectiv și suportiv și voi fi cea care te va învața noi modalități de comportament prin intermediul jocului de rol, modelării, repetărilor în plan comportamental, precum și a feedbackurilor cu privire la procesele înregistrate pe parcurs.
Te voi ajuta să accesezi așa-numita „triadă cognitivă” care se referă la gândurile și convingerile negative ale tale cu privire la propria persoană, viitor și lume, în general (Beck, Rush, Shaw și Emery), să anticipezi posibilele obstacole din mediul înconjurător sau obstacole cognitive, psihoterapia cognitivă acționând nu numai pentru reducerea simptomelor, ci și la un nivel mai profund, al schemelor cognitive de bază care reprezintă anumite stiluri de gândire caracteristice clientului. Schemele cognitive includ așa-numitele distorsiuni cognitive care determină clientul să realizeze evaluări cu caracter disfuncțional care, la rândul lor, generează emoții negative și comportamente dezadaptative.
Te voi îndruma cum să folosești tehnicile terapiei cognitiv-comportamentale pentru a te ajuta să-ți conștientizezi tiparele și convingerile și să înlocuiești erorile de gândire, cunoscute sub numele de distorsiuni cognitive, cum ar fi: suprageneralizarea, mărirea negativelor, minimizarea aspectelor pozitive și catastrofizarea, cu gânduri mai realiste și mai eficiente, astfel obținând scăderea suferinței emoționale și a comportamentului auto-înfrângător. Distorsiunile cognitive pot fi fie o credință de pseudo-discriminare, fie o suprageneralizare a ceva. Tehnicile terapiei cognitiv-comportamentală (de exemplu: terapia de expunere, inocularea stresului, terapia de procesare cognitivă, terapia cognitivă, antrenamentul metacognitiv, antrenamentul de relaxare) pot fi, de asemenea, folosite pentru a te ajuta să adopți o postură mai deschisă, mai atentă și mai conștientă față de distorsiunile cognitive, astfel încât să le diminuezi impactul.
Odată ce veți fi înarmați cu tehnici de autoreglare a comportamentului, dar și cu tehnici de management al stresului, veți deveni capabili să vă ameliorați semnificativ viața.